driftgarázs

az egyesület, a garázs, a kocsik, a pilóták, a sport és minden ami történik velünk.

Facebook ajánló

Címkék

2011.05.05. 11:45 Leslie_

fast5 - a klisék háborúja

 Na nehogy azt gondoljátok, lefikázom a filmet! Szó sincs róla, igazán kellemes akciófilm jó fordulatokkal, pörgős tempóval, látványos jelenetekkel.

Kezdjük ott, hogy még mindig a 3ik rész előtt vagyunk, Tokyo csak pár mondatban van említve, mint néhány szereplő lehetséges jövője. Han még él, Letty már nem és Vince is előkerül, aki Rio-ig futott. Nála gyűlik a menekülő pár és Dom, de persze véletlenül sem szándékoznak elvegyülni a bódévárosi tömegben. Főleg, hogy álcázás céljából klasszikus sportkocsikkal járkálnak :)

Bevett krimifogások már a film elején, de kisebbfajta megkönnyebbülést okozott pár olyan apróság, hogy a komputergrafika alkalmazása visszaszorult illetve átalakult. A második rész továbbra is a széria mélypontja, de sokat tanultak belőle. Most sok autót különböző trükkökkel inkább valóban összetörnek, majd a CGI segítségével eltüntetik a drótokat, rámpákat, hidraulikákat. Sok filmben láthattuk már egy felboruló autó alatt a segédeszközöket, "ágyúkat" amiket biztosan most is használtak, de legalább megpróbálták utólag élethűvé tenni.

Akciófilmes tapasztalattal Justin Lin elég jól el van látva és az amúgy lapos sztorit is sikerült feldobniuk. Persze néha már sok a változás, sikerült annyi "véletlent" összefűzniük, mint a Végső Állomás sorozatnak, ez azonban így is hihetőbbnek tűnik. Van amivel számoltunk is, van amire utólag azt mondtuk, "Ja tényleg!" de volt olyan is, amit sem az előzetesek puskapora nem sütött el, sem az alapvető logikánk nem vezetett rá.

A főgonosz teljesen realisztikus, nem kellett sokat gondolkodni a karakterén és nem árulok el vele titkot, hogy nem az USA kommandósa modern Robin Hood-jaink legfőbb ellenfele. A Vezér természetesen helyi és okos, de túl kapzsi ahhoz, hogy ne kövessen el hibát. Oké, ettől van sztorink és természetesen ettől valóságos, ellenben a "mi" bandánkkal, akiket a nagy akcióra verbuválnak az időközben -félreértésből- az FBI lista élére ugró bűnözőink. Ismert szereplőkkel telik meg a képernyő és hagyjuk a dolgok mikéntjét, ők azért jöttek hogy minket szórakoztassanak. Meg is teszik, a maguk amerikai erőltetett módján. Tegyük félre az előítéleteinket és szórakozzunk, ez nem a Híradó vagy a Szomszédok de szerencsére nem is a Mónika vagy a Győzike show.

Ám ahogy a film első fele is a rosszul elsült balhékra operál, úgy a továbbiakban is csak arra számíthatunk, hogy semmi sem a tervek szerint alakul. Spoiler, de a jó értelemben. Sok filmben elmosolyodunk a mozivászon kellemes fizikai túlzásain, itt sincs ez másként, de talán az eddigi legjobb csomagolásban. Amíg a Mátrix idegesítően kilassított minden részletet és ezáltal még a valósághű képek is a fantázia világába kényszerültek, addig mi szerencsére valós időben, párhuzamosan és sodró lendülettel kaptuk az arcunkba a mesét. Persze lábszártörést és bokaficamot ne várjunk több méteres ugrások után sem, de izzadnak, lihegnek, elesnek és hibáznak, ettől már az egész sokkal jobb.

El vagyunk kényeztetve képpel és hanggal, betölti a termet a film. Az egyetlen szerencse, hogy a fordulatok néha mégsem a várt módon teljesednek ki. Erre természetesen nem szeretnék utalásokat tenni, de jó látni, hogy a tucatnyi kliséből is lehet önálló filmet csinálni. Valljuk be, ez a sorozat legjobb darabja, hisz az első rész varázsa az az új stílus, amit behozott, de ott a sztori sem érne semmit, ha nem az utcai versenyzés világába helyezték volna. A trükkök és hibák pedig nem csak mai, de akkori szemmel is megérik a maguk kritikáját. A második részt hagyjuk, ahogy említettem, az a mélypont, ha nincs a drift, sosem kel fel a padlóról az F&F széria. Ahogy a Star Wars filmekkel, úgy a harmadik résszel is előreszaladtunk, de a driftet meg kellett lovagolni, jobb ötletük pedig nem volt rá. Azt kell mondjam megérte, mert azóta a sorozat folyamatosan javul. Kisebb törés ugyan lett a negyedik résszel, mert pár jelenet az izgalom helyett inkább megmosolyogtatott, de javult a sztori és nyitva hagyta a kaput a Tokyo előtti történésekhez.

Most kaptunk egy akciófilmet, jobb krimibe illő sztorival, profi képi világgal, szórakoztató főhősökkel és természetesen megfelelő mennyiségű autóval. A legfőbb negatívum az egyre szimpatikusabb Han, akiről pontosan tudjuk hogy japánban meghal egy balesetben. Ellaposodott Mia, jobb színésszé érett Brian, sablonos Dom. Üdítő azonban a Szikla, azaz Dwayne Johnson által játszott FBI ügynök. Persze a kőkemény kommandós szerepe illik rá és semmi meglepő sincs a lényében, de a fontos, hogy végig elhisszük neki, amit csinál. Nem vonunk párhuzamot az ókori harcossal vagy a lappangóan homo testőrrel korábbi filmjeiből, igaz ebben nagy szerepe van az utóbbi években romló, de most kiemelkedően jó szinkronnak is. Pár új hang megzavar, de hamar megszokjuk őket.

Ki kell emeljük Galambos Pétert, aki nekem személyes kedvencem. Bármit csinál, elhisszük neki. Nem tudhatjuk hol van a valós énje, hisz ennyi színt felvonultatni kevés ember képes a mai magyar színházi, mozi vagy média világban. Narrátorként vagy tévés, rádiós műsorvezetőként sem sokan tudnak jók lenni, de ehhez neki sikerült még az esetlenül sármos Ross Geller-t megformálnia a Jóbarátok tucatnyi évadján keresztül, majd a másik végleten elhoznia nekünk a szűkszavú "macsó", Dominic Toretto magyarságát. Aki hozzám hasonlóan láthatta minkét változat eredetijét, pontosan tudja hogy Galamb minden klisé felett áll. Nem szeretném Gesztesi Károlyt bántani, de ő nem hozta Vin Dieselt.

A film persze hibákkal is meg van tűzdelve, valahogy még mindig nehezen érthető, hogy miért akarnak nekünk vizuális baromságokat valóságként eladni, de ezeken nagyrészt könnyű átlépni. Szerencsére most is kerülik a kelletlen romantikus kibontakozásokat, ami van az csak a történet miatt érdekes. Ez a vonal is kiszámítható, így hát 5 perc bugyuta pislogás helyett kapunk 5 perc passzoló akciót vagy humort. Valahol mindenkinek megvan a párja ehhez sematikusan, de sokszor keresztezik egymást is. Nem nagyon kell lebutulnunk sem, hogy jól szórakozzunk, kerestek annyi újat a készítők amennyit így az 5ik részhez kellett. Van persze dráma is, ki lehet következtetni kivel és mi fog történni, de ezt sem adnám bele a blődli-dobozba.

Számomra a film csúcspontját Rock adta meg. A végkifejlet részeként a kommandós szembe kerül a drogbáróval, klisé. Rég vártam egy pont ilyen jelenetre, sokadik filmnél morog már az ember, hogy ezt miért nem így vagy úgy csinálta a szereplő. Amatőr filmeseknél, művészfilmeknél már megkaptuk ezt. Nem is vagyok egy nagy moziba járó, így nem tudom volt-e már hasonló megoldás ilyen helyzetre, de nekem ez volt az első :)

Mindenki megtalálhatja a kedvenc figuráját a filmben és jó az összhang. Főszereplő talán nincs is, legalábbis nem próbálták senkire sem ráadni ezt a gúnyát. Valljuk be, ez nem egy Oscar esélyes gárda, a karaktereik is az alsó polcokról vannak, kár lenne ránk erőltetni egy-egy főhőst. Szerencsére nem tették, így nem is akarunk választani szemszöget, jó nekünk a kényelmes moziszék és a vászon, hátradőlve élvezhetjük az aktuális adrenalin dózisunkat. Van mit, a film elég tömör. Kevés az üresjárat ahol elbambulhatunk és túlmagyarázva sincs semmi. Leszámítva a híres Jézus szobrot, ami felett számtalanszor átszáguldott a kamera. Kicsit Dallas-os hangulata lett, ha minden esetben bedobnánk egy felest, tuti elvesztjük a fonalat, de ha csak beleiszunk az üdítőnkbe, már akkor is feszítene a hólyag a film végére. Még nem késő kivágni! :)

A stáblista szokásosan grafika, nem is akarják elhitetni az ellenkezőjét, de ülve kell maradnunk (ezt illene elmondani) hisz egy kisebb csattanó maradt a végére is. Ha nem tudnánk, hogy már forgatják az FF6-ot, akkor is meglepő az utalás a folytatásra, csak sajnos egyre elavultabbá válik a Tokyo-i rész ezzel is.

Összegezve, ez egy jó film, érdemes megnézni. Sokat fejlődött, kinőtte a főbb hibáit és tágította a kereteit. Aktuálisan szórakoztat, bár lehet a következő után érdemes lenne újraforgatni a Tokyo Drift-et, vagy legalább SW mintára, de ellentétes szándékkal digitálisan (valósághűbben) feljavítani. Han és a végszó Berlinre utal...

...F&F6+Cobra11=?

:)

 Szeretnénk megköszönni Giltner Attilának a lehetőséget, akinek a segítségével a DrfitGP.hu csapata meghívhatott több mint 200 embert premier előtt. Vendégeink voltak pilóták, dragracerek, drifterek és gymkhanauták, média partnerek, fotósok, videósok, támogatók és természetesen játékaink nyertesei, így mindenki kicsit közelebb kerülhetett egymáshoz, megismerhetett újabb embereket akiket egy közös cél vezet, az autósportok szeretete.

2 komment · 1 trackback

Címkék: általános


A bejegyzés trackback címe:

https://driftgarage.blog.hu/api/trackback/id/tr322879429

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Halálos iramban: ötödik sebesség - enyhén szórakoztató... 2011.05.05. 13:30:02

Nem, nem úgy folytatom, hogy "... de leginkább fájdalmas." Ha visszaadom a fizika érettségimet, akkor nem fájt annyira.Ma este a Drift GP meghívásának eleget téve a hvtm szerkesztősége is megnézte a Fast&Furious széria ötödik részét. Slus...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leslie_ · http://driftgarage.blog.hu 2011.05.05. 14:01:36

rossz oldaláról nézed a vásznat :) én egyszerűen nem vittem el az érettségimet a moziba, ennyire egyszerű az egész :)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.05.05. 14:06:30

@Leslie_: :)
Nem panaszként írtam, csak nálad tömörebben próbáltam elhelyezni a filmet a maga helyén. Amúgy jól szórakoztam én is :)
süti beállítások módosítása